OSTROKRZEW

       

                                                        G R Z A N E  W I N O

 

       Do podania tego napoju idealne są kubki linii Ostrokrzew.

 

     

 

        Grzane wino, to obok grzanego piwa, napój alkoholowy, który najchętniej przyrządzamy w okresie

        jesienno-zimowym.

       

        Przedstawiamy jeden z prostszych przepisów.

 

        Do przygotowania napoju potrzebna będzie butelka czerwonego wina /może być słodkie, półsłodkie

        lub wytrawne/, jedna duża pomarańcza, goździki, laska cynamonu /lub łyżeczka mielonego/ oraz cukier.

        Można dodać gwiazdki anyżu, a cukier zastąpić miodem.

 

 

 

      Składniki:

·                     wino czerwone (butelka – 750 ml)

·                     goździki (około 10-20 szt.)

·                     laska cynamonu (lub łyżeczka mielonego)

·                     cukier (około 100-150 g)

·                     pomarańcza

 

 

 

Pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić na kawałki.

Do garnka wlać wino, wsypać cukier, wrzucić goździki, laskę cynamonu oraz kawałki pomarańczy.

Podgrzewać powoli przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, by wina nie zagotować.

Gdy napój będzie bardzo ciepły /ale nie gorący/ należy go rozlać do kubków.

 

 

 

 

Prosimy pamiętać, by nie używać zwykłych kieliszków do wina, gdyż mogą pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury.

 

Kubki linii Ostrokrzew są wręcz stworzone, by podawać w nich grzane wino.

 

 

 

Do przygotowania napoju użyliśmy cukru z cukierniczki kolekcji Ostrokrzew.

 

Grzane wino możemy przelać do dzbanka kolekcji Ostrokrzew.

       

                                          

                                

Jeśli mają Państwo ochotę podać coś słodkiego do grzanego wina, talerzyki deserowe z rodziny 

Ostrokrzewów są do Państwa dyspozycji.

 

 

Owoce ostrokrzewu są malowane ręcznie.