G R Z A N E W I N O
Do podania tego napoju idealne są kubki linii Ostrokrzew.
Grzane wino, to obok grzanego piwa, napój alkoholowy, który najchętniej przyrządzamy w okresie
jesienno-zimowym.
Przedstawiamy jeden z prostszych przepisów.
Do przygotowania napoju potrzebna będzie butelka czerwonego wina /może być słodkie, półsłodkie
lub wytrawne/, jedna duża pomarańcza, goździki, laska cynamonu /lub łyżeczka mielonego/ oraz cukier.
Można dodać gwiazdki anyżu, a cukier zastąpić miodem.
Składniki:
· wino czerwone (butelka – 750 ml)
· goździki (około 10-20 szt.)
· laska cynamonu (lub łyżeczka mielonego)
· cukier (około 100-150 g)
· pomarańcza
Pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić na kawałki.
Do garnka wlać wino, wsypać cukier, wrzucić goździki, laskę cynamonu oraz kawałki pomarańczy.
Podgrzewać powoli przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, by wina nie zagotować.
Gdy napój będzie bardzo ciepły /ale nie gorący/ należy go rozlać do kubków.
Prosimy pamiętać, by nie używać zwykłych kieliszków do wina, gdyż mogą pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury.
Kubki linii Ostrokrzew są wręcz stworzone, by podawać w nich grzane wino.
Do przygotowania napoju użyliśmy cukru z cukierniczki kolekcji Ostrokrzew.
Grzane wino możemy przelać do dzbanka kolekcji Ostrokrzew.
Jeśli mają Państwo ochotę podać coś słodkiego do grzanego wina, talerzyki deserowe z rodziny
Ostrokrzewów są do Państwa dyspozycji.
Owoce ostrokrzewu są malowane ręcznie.