Ceramics which we offer come directly from Portuguese factories.

 
If you find our offer attractive and would like to introduce our ceramics in your shops, please contact
  us at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

COUVE PORTUGUESA - KAPUSTA GALICYJSKA

Couve portuguesa lub couve gallega, innymi słowy kapusta galicyjska.

Rośnie w hiszpańskiej Galicji oraz w Portugalii, szczególnie w północnych regionach.

 

Nie przypomina naszej kapusty, jej liście nie zawiązują główek, ale wystrzelają w górę.

Mają ceimnozieloną barwę, są też delikatniejsze od liści naszej kapusty.

 

                      

 

 

Kapusta galicyjska jest uprawiana dla mięsistych, delikatnie gorzkawych, jadalnych liści.

Jest dostępna cały rok, lecz jest najsmaczniejsza i posiada najwięcej wartości odżywczych w zimnych miesiącach,

po pierwszym  mrozie.

 

Świeże liście można przechowywać w lodówce do 10 dni.

Cienko szatkowane są głównym składnikiem popularnej zupy portugalskiej  - caldo verde.

Istotą zupy jest, by kapustę dodawać pod koniec gotowania. Nie powinna się rozgotować,

lecz szybko oddać kolor i smak, wciąż pozostając al dente.

 

Poszatkowaną kapustę można kupic na każdym targu w Portugalii.

Caldo verde, czyli zielona zupa z kapustą i ziemniakami. Gęsta i sycąca - w sam raz

na jesienne chłodniejsze dni.