Oferowana przez nas ceramika pochodzi bezpośrednio z fabryk portugalskich.  

 

Jeśli chcieliby Państwo wzbogacić ofertę swoich sklepów o sprzedawaną przez nas ceramikę, zapraszamy do współpracy.

Prosimy o kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. 602 187 943

COUVE PORTUGUESA - KAPUSTA GALICYJSKA

Couve portuguesa lub couve gallega, innymi słowy kapusta galicyjska.

Rośnie w hiszpańskiej Galicji oraz w Portugalii, szczególnie w północnych regionach.

 

Nie przypomina naszej kapusty, jej liście nie zawiązują główek, ale wystrzelają w górę.

Mają ceimnozieloną barwę, są też delikatniejsze od liści naszej kapusty.

 

                      

 

 

Kapusta galicyjska jest uprawiana dla mięsistych, delikatnie gorzkawych, jadalnych liści.

Jest dostępna cały rok, lecz jest najsmaczniejsza i posiada najwięcej wartości odżywczych w zimnych miesiącach,

po pierwszym  mrozie.

 

Świeże liście można przechowywać w lodówce do 10 dni.

Cienko szatkowane są głównym składnikiem popularnej zupy portugalskiej  - caldo verde.

Istotą zupy jest, by kapustę dodawać pod koniec gotowania. Nie powinna się rozgotować,

lecz szybko oddać kolor i smak, wciąż pozostając al dente.

 

Poszatkowaną kapustę można kupic na każdym targu w Portugalii.

Caldo verde, czyli zielona zupa z kapustą i ziemniakami. Gęsta i sycąca - w sam raz

na jesienne chłodniejsze dni.