Couve portuguesa lub couve gallega, innymi słowy kapusta galicyjska.
Rośnie w hiszpańskiej Galicji oraz w Portugalii, szczególnie w północnych regionach.
Nie przypomina naszej kapusty, jej liście nie zawiązują główek, ale wystrzelają w górę.
Mają ceimnozieloną barwę, są też delikatniejsze od liści naszej kapusty.
Kapusta galicyjska jest uprawiana dla mięsistych, delikatnie gorzkawych, jadalnych liści.
Jest dostępna cały rok, lecz jest najsmaczniejsza i posiada najwięcej wartości odżywczych w zimnych miesiącach,
po pierwszym mrozie.
Świeże liście można przechowywać w lodówce do 10 dni.
Cienko szatkowane są głównym składnikiem popularnej zupy portugalskiej - caldo verde.
Istotą zupy jest, by kapustę dodawać pod koniec gotowania. Nie powinna się rozgotować,
lecz szybko oddać kolor i smak, wciąż pozostając al dente.
Poszatkowaną kapustę można kupic na każdym targu w Portugalii.
Caldo verde, czyli zielona zupa z kapustą i ziemniakami. Gęsta i sycąca - w sam raz
na jesienne chłodniejsze dni.